Dieta fără gluten

Până de curând, dieta fără gluten era o necesitate neplăcută și o adevărată provocare. 

In prezent, cunoștințele despre boala celiacă și intoleranțele alimentare sunt tot mai vaste, iar varietatea și disponibilitatea produselor fără gluten sunt in continuă schimbare. Dieta bazată pe ele a devenit parte a stilului de viață - tot mai mulți oameni fac acest pas. Nu neapărat din cauza faptului că suferă de intoleranțe alimentare. Produsele noastre sunt răspunsul la cererea crescândă de alimente fără gluten: sigure pentru sănătate, dar și atractive pentru toți cei care aleg dieta fără gluten. 

Ce este mai exact glutenul?

Glutenul este o proteină puternic sensibilizantă, dăunătoare, conținută în cereale, care poate afecta negativ organismul, provocând, printre altele: alergie la gluten, hipersensibilitate temporară la gluten și intoleranță la gluten, inclusiv persistentă - boala celiacă. Aceasta duce la dispariția vilozităților intestinale responsabile de absorbția nutrienților din alimente.

Boala celiacă netratată poate provoca o varietate de simptome, nu doar la nivelul sistemului digestiv, ci și din problemele neuronale, sexuale și ale pielii. Foarte des simptomele însoțitoare sunt: diaree, dureri abdominale, constipație, depresie, epilepsie, inflamații ale pielii, statură scurtă, tulburări menstruale, infertilitate sau osteoporoză. 

În ultimii ani, numărul alergiilor la gluten a crescut: consumul de produs contaminat poate duce la șoc anafilactic. 

Pe de altă parte sunt și intoleranțele care se manifestă prin multiple simptome , cum ar fi disconfortul gastro-intestinal sau durerile de cap, care ar trebui să dispară după utilizarea unei diete fără gluten. 

Studii recente au concluzionat faptul că multe persoane sunt hipersensibile la această proteină non-alergică.

Poate părea dificil să elimini alergenul la început, dar cu puțină documentare și efort vei descoperi  care produse sunt contaminate și consecințele acestor contaminări.

Există multe produse, care sunt în mod natural, fără gluten, sigure pentru a fi utilizate în dieta zilnică: porumb, orez, cartofi dulci, cartofi, soia, mei, hrișcă, tapioca, amarant, manioc, linte, fasole, sago, sorg, nuci, precum și carne, fructe și altele legume. 

Important de menționat aici este faptul că, în cazuri speciale, mai ales în ceea ce privește  făinurile și materiile prime, se poate produce contaminarea cu gluten in procesul de ambalare/procesare/depozitare

Prin urmare, vă recomandăm să consumați doar produse certificate cu informația „Produs fără gluten” sau cu simbolul spicului de grâu tăiat. Toate aceste produse sunt vândute sub marca Glutenex.

Nimic nu împiedică o dietă fără gluten să fie variată și bogată în nutrienți.

Ce zici de gust? Când aflăm despre o boală sau o alergie, descoperim rapid că majoritatea produselor noastre preferate „pot conține gluten”. În multe boli, chiar și o cantitate neglijabilă de alergen poate fi dăunătoare pentru organism, dar excluderea glutenului din alimentație nu înseamnă să renunți la plăcerea de a mânca sau compromisul gustului

Biscuiți cu proteine ​​scăzute fără gluten

O mulțime de noi descoperiri ne așteaptă într-o bucătărie fără gluten. Astfel, vă ofertim o gamă variată de făină: de porumb, orez, nucă de cocos sau mei care permit înlocuirea completă a omologilor lor „tradiționali”, iar apetitul pentru dulciuri va fi satisfăcut de oferta noastră variată.